O nadwadze decyduje nie to, ile jemy, ale to, co jemy

15 września 2021, 09:19

Autorzy artykułu opublikowanego w Americal Journal of Clinical Nutrition podważają powszechnie panujące przekonanie, że to nadmierna ilość spożywanego jedzenia prowadzi do otyłości. Ich zdaniem model bilansu energetycznego, zgodnie z którym nadwaga i otyłość pojawiają się, gdy pobieramy więcej energii niż wydatkujemy, zawiera liczne błędy. Proponują stosowanie modelu węglowodanowo-insulinowego, zgodnie z którym nadwagę i otyłość powoduje to, co jemy, a nie ile jemy.



Badanie oka pomoże wykryć Alzheimera

23 lipca 2006, 15:53

Wczesne objawy demencji mogą być wykrywane za pomocą prostego badania oka, podobnie jak zmiany cukrzycowe (neuropatia cukrzycowa) czy podwyższone ciśnienie w gałce ocznej.


Kopiąc, usunęły nowotwór

5 lutego 2008, 11:22

Trzydziestopięcioletnia obecnie Brytyjka Michelle Stepney zawdzięcza, i to dosłownie, życie swoim 13-miesięcznym bliźniaczkom. Kobieta chorowała na nowotwór szyjki macicy, a dowiedziała się o tym po przyjęciu do szpitala z podejrzeniem poronienia. Po badaniach ginekologicznych okazało się, że jest nadal w ciąży, ale ma guza. Kopiąc, dziewczynki usunęły go, ponadto umożliwiły wczesne zdiagnozowanie raka.


Powiązali inteligencję z ciekawością

15 września 2009, 10:55

Naukowcom udało się po raz pierwszy znaleźć molekularne powiązania między inteligencją a ciekawością. Wg nich, dzięki temu będzie można opracować leki usprawniające uczenie (Neuron).


Niski testosteron czynnikiem ryzyka alzheimera

6 października 2010, 11:40

Niski poziom testosteronu u starszych mężczyzn jest związany z początkiem choroby Alzheimera (Journal of Alzheimer's Disease).


Wczesne łysienie markerem przerostu prostaty

27 lutego 2012, 13:10

Wczesne łysienie androgenowe może być wczesnym markerem łagodnego rozrostu gruczołu krokowego.


Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu

21 listopada 2013, 11:04

Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.


Zwierzęce szkodzą, roślinne chronią

29 października 2014, 13:08

Zdaniem specjalistów z Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI) sfingolipidy mogą być ważnym elementem łączącym dietę, stan zapalny i nowotwory. Doktor Julie Saba i jej zespół donoszą na łamach Journal of Clinical Investigation, że metabolit sfingolipidów, sfingozyno-1-fosforan (S1P), który jest obecny w produktach żywnościowych ssaków i znajduje się w ludzkich komórkach, może mieć swój udział w zapaleniu okrężnicy, nieswoistym zapaleniu jelit oraz w nowotworze okrężnicy wywołanym stanem zapalnym


Szantażyści oszukali szpital

25 maja 2016, 14:55

Kansas Heart Hospital, który zapłacił cyberprzestępcom za odszyfrowanie zaszyfrowanych przez nich plików, nie doczekał się dotrzymania umowy ze strony szantażystów. Zażądali oni ponownej zapłaty. Szpital nie odpowiedział na drugie żądanie.


Zjadł 7 kg ciał obcych i prawie przypłacił to życiem

27 listopada 2017, 12:58

Gdy 35-letni Maksud Khan trafił do Satna's Sanjay Gandhi Hospital, lekarze podejrzewali zatrucie pokarmowe (mężczyzna od 3 miesięcy uskarżał się na bóle brzucha). Badanie endoskopowe ujawniło jednak, że w jego żołądku znajduje się prawie 7 kg ciał obcych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy